Telefon
(0256) 614 65 65 - 614 21 22
E-mail
info@adagoz.com.tr
Adres Hacıfeyzullah Mahallesi Koçtaş Yolu Sokak No: 8 Kuşadası/AYDIN
(Kuşadası Otogarın Karşısı- Koçtaş’ın arka sokağı)
Retina Nedir ?
Gözün en içteki tabakasıdır. Beyinden gelen damar ve sinirlerden oluşur. Retina muayenesi yapmak için göz bebeğini büyüten damlalar damlatılır sonra gözün bu arka tabakası özel mercek ve ışıkla incelenir.
Retinanın ileri tetkikleri nelerdir ?
FFA (Göz Anjiyosu ) : Kol damarından parlak ilaç verilerek retina tabakasının fotoğrafları çekilir. Göz Anjiyosu bir tedavi değildir. Sadece tanı koymak için çekilen bir filmdir.
OCT (Göz Tomografisi ) : Retina tabakasının belli bir bölümünün ince kesitlerle değerlendirilmesidir. Çekim için ilaca gerek yoktur. Göz bebeği küçük iken de çekilir.
USG (Göz Ultrasonu ) : Retinanın önündeki saydam tabakalarda bozukluktan dolayı retina muayenesi yapılamıyorsa göz ultrasonu yapılır. Bu yöntem retina hakkında kabaca fikir verir.
Şekere bağlı retina hastalığı nedir ?
Şeker hastalığı vücuttaki tüm damarları bozar. Retinadaki damarlarda yapı bozukluğu ve kan akım bozukluğu gelişir. Damarların zayıf yerinden sıvı kaçağı, ödem ve küçük kanamalar olur. Kan akımının olmadığı retina bölgelerinde retina beslenemez ve havasız kalır. Bu bölgelerde istenmeyen yeni damarlar gelişir. Bu damarlar çok zayıftır ve büyük kanamalar yaparlar.
Şekere bağlı Retina hastalığında tedavi :
Lazer Tedavisi : Retina damarlarında kan akım bozukluğundan dolayı beslenemeyen retina alanları lazer ile tedavi edilmezse istenmeyen yeni damarlar oluşur ve büyük kanamalar olur. Lazer tedavisinin amacı daha iyi bir görme değildir. Var olan görmeyi korumak ,kör olmayı engellemektir.
İğne Tedavisi : Görme merkezine yakın damarlardan damar dışına kaçan sıvı ödem yapar. Bu sıvı görmeyi bozar. Bu sıvıyı kurutmak için iğne ile göze ilaç enjeksiyonu yapılır.
Cerrahi Tedavi : Eğer retina tabakasının görülmesini engelleyecek kadar büyük kanama varsa ve kanama uzun sürmüşse kanamayı temizlemek için ameliyat yapılır.
Sarı Nokta Hastalığı Nedir ?
Retina tabakasındaki görme merkezi sarı leke olarak adlandırılır. İleri yaşa bağlı olarak sarı noktanın bozulmasına ‘’Sarı Nokta Hastalığı ‘’ denir.
Sarı Nokta Hastalığının çeşitleri nelerdir ?
Kuru tip : En sık görülen tiptir. (%85 ) Bu tipte hastalık çok yavaş ilerler.
Yaş Tip : Nadir görülür. Görme merkezinde kanama ve ödem görülür. Görme birden azalır.
Sarı Nokta Hastalığı Kimlerde Görülebilir?
Sarı Nokta Hastalığının belirtileri nelerdir ?
Sarı nokta hastalığı körlük yapmaz. Hastalık sadece merkezi bozduğu için merkezden görüş olmaz ama yanlarda iyi görme devam eder.
Lütfen iletişim bilgilerinizi aşağıdaki forma giriniz.
Doğru Cevaplar:
Yanlış Cevaplar: